ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Υπερηχογράφημα
Αποτελεί βασική εξέταση για τον ουρολογικό ασθενή καθώς έχει θέση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις διερεύνησης αλλά και στον τακτικό ουρολογικό έλεγχο. Με τη βοήθεια διορθικού υπέρηχου γίνεται και η βιοψία προστάτη. Είναι εύκολη, ακίνδυνη και χωρίς επιπτώσεις εξέταση που γίνεται από τον εξειδικευμένο σε υπέρηχους ουρολόγο ή τον ακτινολόγο. Το ιατρείο διαθέτει φορητό, έγχρωμο, υπερηχογράφο τριών κεφαλών, με τον οποίο μπορεί να γίνει και κατ’οίκον εξέταση σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα.
Ουροροομέτρηση
Γίνεται με τη βοήθεια μιας συσκευής, του ουροροόμετρου, το οποίο μας δίνει πληροφορίες για την ταχύτητα εξόδου των ούρων και είναι βασική εξέταση σε ασθενείς κυρίως με αποφρακτικά συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού (δισταγμός, διακεκομμένη ούρηση, αδύναμη ροή κλπ). Το ιατρείο διαθέτει ασύρματο ροόμετρο με το οποίο εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα του ασθενούς κατά τη διαδικασία της εξέτασης (ούρησης).
Κυστεοσκόπηση
Αποτελεί ενδοσκοπικό έλεγχο του κατώτερου ουροποιητικού (ουρήθρα-ουροδόχος κύστη). Γίνεται σε περιπτώσεις όπου πρέπει να διερευνηθεί το τοίχωμα της ουροδόχου κύστεως για τυχόν βλάβες όπως σε περιπτώσεις αιματουρίας, υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων, η αιφνίδιας έναρξης επιτακτικότητα αλλά και η παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο ουροδόχου κύστεως. Οι πληροφορίες που μας δίνει η κυστεοσκόπηση δε μπορούν να αντικατασταθούν από υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία. Η κυστεοσκόπηση γίνεται είτε με τα παλιότερα άκαμπτα κυστεοσκόπια με τον ασθενή σε γυναικολογική θέση, είτε με τα νεότερα εύκαμπτα κυστεοσκόπια, όπου ο ασθενής είναι σε ύπτια θέση και το εργαλείο αποτελείται από μαλακότερο υλικό και είναι σημαντικά μικρότερης διαμέτρου. Έτσι υπάρχει το σαφές πλεονέκτημα εκτός της βολικότερης θέσης για τον ασθενή, του μικρότερου πόνου (συνήθως η άκαμπτη κυστεοσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία, σε αντίθεση με την εύκαμπτη που γίνεται με τοπική αναισθησία, με ελάχιστο πόνο). Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Το ιατρείο αν και διαθέτει και τους δύο τύπους κυστεοσκοπίων, ουσιαστικά γίνεται χρήση σχεδόν αποκλειστικά του εύκαμπτου (πλην των περιπτώσεων που ο ασθενής έχει σημαντικό στένωμα στην ουρήθρα) για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Η ενδοσκοπική εικόνα καταγράφεται σε βίντεο και δίδεται στον ασθενή CD με αντίγραφο αυτού. Οι επιπλοκές της εύκαμπτης κυστεοσκόπησης πλην ενοχλήσεων για τις επόμενες λίγες ώρες είναι σπάνιες και αφορούν σε περιπτώσεις εκδήλωσης προστατίτιδας σε άνδρες που συνήθως έχουν ιστορικό.