ΣΤΕΝΩΜΑ ΟΥΡΗΘΡΑΣ
Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου αποβάλλονται τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Στον άνδρα διατρέχει τον προστάτη και το πέος και μεταφέρει εκτός των ούρων και το σπέρμα, ενώ στη γυναίκα, έχει σαφώς μικρότερο μήκος και εκβάλει πάνω από την είσοδο του κόλπου. Ως στένωμα ουρήθρας καλείται η πάθηση κατά την οποία το εύρος της έχει μειωθεί σημαντικά λόγω ανάπτυξης ουλώδους συνδετικού ιστού σε άλλοτε άλλο μήκος.
Τα αίτια των στενωμάτων είναι συνήθως τραυματικά, ενώ σπανιότερα (και κυρίως παλιότερα πριν την ευρεία χρήση των αντιβιοτικών) είναι λοιμώδους αιτιολογίας, μετά από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (κυρίως βλεννόρροια). Στα τραυματικά οι κακώσεις γίνονται είτε σε τροχαία, είτε σε πτώσεις, είτε σε λακτίσματα (κλωτσιές) στην περιοχή. Σημαντικό ποσοστό κατέχουν και οι ιατρογενείς βλάβες που συμβαίνουν μετά από διουρηθρικές επεμβάσεις και καθετηριασμούς.
Ο ασθενής με στένωμα έχει μειωμένη ροή ούρων και πιθανώς κατακράτηση ούρων, συχνουρία και ερεθιστικά συμπτώματα. Συχνές είναι και οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις λόγω παλινδρόμησης ή/και κατακράτησης ούρων.
Η υποψία της διάγνωσης γίνεται με το ιστορικό. Η επιβεβαίωση της απόφραξης τίθεται με την ουροροομετρία, όπου παρουσιάζεται χαμηλή ροή και καμπύλη με μορφή πλατώ. Τέλος η ύπαρξη του στενώματος επιβεβαιώνεται με την ουρηθρογραφία (ακτινογραφία της ουρήθρας μετά από χορήγηση σκιαγραφικού) και την ουρηθροσκόπηση.
Η αντιμετώπιση των στενωμάτων γίνεται είτε στο ιατρείο με διαστολές, είτε επεμβατικά στο χειρουργείο (ουρηθροτομή και ουρηθροπλαστική).
Οι διαστολές γίνονται με την είσοδο διαστολέων ή ειδικών καθετήρων (και μετά από χορήγηση τοπικής αναισθητικής ουσίας) με σκοπό τη διάνοιξη του στενώματος. Αποτελούν προσωρινή μέθοδο και γι αυτό πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να διατηρείται ανοιχτή η ουρήθρα. Αποτελεί ίσως λύση για ηλικιωμένους και άτομα που δε μπορούν να υποβληθούν σε άλλη επεμβατική μέθοδο.
Χειρουργικά η πιο διαδεδομένη και εύκολη μέθοδος είναι η ουρηθροτομή. Με τη βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται οπτικός ουρηθροτόμος γίνεται διατομή του ουλώδους ιστού και έτσι αυξάνεται το εύρος της ουρήθρας. Συνήθως παραμένει καθετήρας για λίγες ημέρες, ενώ η διανυκτέρευση στο νοσοκομείο δεν είναι πάντα αναγκαία. Η μέθοδος κάποιες φορές παρουσιάζει υποτροπή, αξίζει όμως λόγω της σχετικής ευκολίας της (σε σχέση με την ουρηθροπλαστική) να δοκιμαστεί έστω μια φορά πριν ο ασθενής οδηγηθεί στην ουρηθροπλαστική.
Τέλος η ουρηθροπλαστική αποτελεί την πιο σίγουρη μέθοδο, κατά την οποία γίνεται αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος της ουρήθρας και αναστόμωση (επανένωση) των δύο τμημάτων. Στις περιπτώσεις που το στένωμα είναι μεγάλου μήκους, το έλλειμμα αναπληρώνεται με στοματικό βλεννογόνο με καλά αποτελέσματα.